محمدرضا شرفی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، با ابراز خرسندی از روند رو به رشد مشارکت عمومی در جشنواره کتابخوانی رضوی اظهار کرد: مشارکت بیش از ۶۰۰ هزار نفر در هفتمین دوره از جشنواره کتابخوانی رضوی اتفاق بسیار مبارکی است و اینکه چنین تعدادی به صورت مستقیم مطالعات خود را معطوف به معارف رضوی کردهاند، چند نکته و پیام مهم به همراه دارد.
وی در این باره گفت: ملت ما، ملتی فرهنگ دوست هستند و این حرکت نشان داد که اگر نهادهای مرتبط و دارای دغدغه در حوزه فرهنگ مطالعه برای آنها طرح و برنامهای مناسب ارائه کنند، مردم علاقهمند هستند که مطالعاتشان را در این مسیر ساماندهی شده به صورت هدفدار و متمرکز انجام دهند و از این جهت واگذاری جشنواره کتابخوانی رضوی به نهاد کتابخانههای عمومی کشور نقطه عطفی در استقبال عمومی از این حرکت بوده است.
این پژوهشگر علوم تربیتی با بیان اینکه معارف رضوی ناظر به بخشهای مختلف زندگی مردم است، ادامه داد: وقتی معارف رضوی در ابعاد مختلف زندگی خود مانند تربیت فرزند، همسرداری، آداب دوست یابی و سایر مسائل اجتماعی به کار گرفته شود، آثار و برکات این موضوع به منزله پاداشی معنوی باعث میشود تا افراد برای بهرهمندی بیشتر از این برکات، حرکت خود را در این مسیر ادامه دهند. بر این اساس مشارکت مردم در این جشنواره مشارکتی ادامهدار خواهد بود.
شرفی درباره سومین نکته این رویداد فرهنگی نیز گفت: تمام فعالیتها و بخشهای مجموعه جشنوارههای رضوی، همچنین جشنها و چراغانیها همه ارزنده هستند. چراکه باعث جاری شدن محبت در قلب انسان میشوند. ولی تأثیرات برخی از این جشنها و جشنوارهها به همان زمان برگزاری یا اندکی بیشتر محدود میشود، اما اگر این جشن با کتاب و کتابخوانی پیوند بخورد و با اعتقادات مردم نیز همراه شود، ممکن است مسیر زندگی انسان را تغییر دهد.
نویسنده کتاب «مهارتهای زندگی در سیره رضوی» در این باره توضیح داد: در تاریخ بسیار دیده شده که گاهی خواندن یک کتاب مسیر زندگی یک انسان را تغییر داده است. حتی مطرح است که کتاب بینوایان یکی از عوامل موثر در شکلگیری انقلاب کبیر فرانسه بود و یا کتابی مانند دُن کیشوت مردم اسپانیا را دچار بحران روحی کرد، چراکه غرور و عزت مردم اسپانیا را به بازی گرفت. بنابر این میبینیم که یک کتاب حتی میتواند روحیات یک ملت را تغییر دهد.
وی تأکید کرد: بر این اساس ساماندهی جریان کتابخوانی، ایجاد دسترسی و ارزان شدن دسترسی به کتاب میتواند در این زمینه بسیار موثر واقع شود که استفاده از شبکه کتابخانههای عمومی با بیش از ۳۳۰۰ مرکز در سراسر کشور، گامی موثر در مسیر تحول جامعه بوده است که میزان بالای مشارکت در جریان جشنواره کتابخوانی رضوی گواهی بر این مدعاست.
شرفی همچنین با اشاره به نقش مهم کتابداران در جریان کتابخوانی رضوی گفت: بسیاری افراد هستند که به عنوان یک کتابخوان یا علاقهمند به کتاب وارد کتابخانه میشوند، اما نمیدانند که باید از کجا شروع کنند. گاهی ممکن است ما برای یافتن کتابهای مورد نظر وقت بسیاری صرف کنیم اما بازدهی کمی داشته باشیم. در این میان نقش کتابداران این است که با حداقل فرصتی که مردم برای مطالعه کتاب میگذارند، بیشترین میزان بازدهی و بهرهبرداری را داشته باشند. از این جهت راهنمایی کتابداران در مشارکت هرچه بیشتر مردم در این جشنواره بسیار موثر بوده است.